Műtárgy fotózás

Műtárgy katalógus tervezés

Kótai József:

Mesélő gyűjtemény

Egy különleges kiadvány, egy különleges ember jóvoltából. Így lehetne legjobban jellemezni ezt az érdekes könyvet, mely 180 fotójával önmagában is attraktív, hátha még megtudjuk, hogy egy magángyűjteményről van szó. A képaláírások egy olyan gyűjtő képét mutatják, aki nemcsak szereti megszerezni tárgyait, hanem mindent meg is akar tudni róluk. Még az a szerencsénk, hogy ezeket el is meséli nekünk.

Műtárgy fényképészet

A fotók elkészítésénél a szerző aktív szerepet vállalt, így minden tárggyal már a fényképezésnél barátságot köthettünk. Józsi bácsi derítőlappal a kezében mesélt az elkészítés idejéről, mesélt a „model”-ről, mesélt az ókori mester által használt technikáról és mesélt mindenről, ami fontos vagy csak érdekes lehet. 

Kótai József:

Keleti szőnyegek

Józsi bácsi nemcsak ötvös tárgyakat gyűjt, de szőnyegeket is. A '60-as évektől kezdve a Bizományi Áruházak rendszeres vásárlójaként több száz jobb-rosszabb állapotú, de mindenképpen érdekes szőnyeg boldog tulajdonosa lett. Ennek a gyűjteménynek állít emléket ez a könyv.

Műtárgyfotós kihívások

Első problémánk a szőnyegek méreteivel voltak, második a felfüggesztésükkel, hogy ne sérüljenek. Miután ezeket megoldottuk jött az igazi gond: a színek. Mivel kiderült, hogy a fekete az lehet barna, zöld és kékes árnyalatú is; a fehér az egyáltalán nem fehér, hanem világos drapp; és a bordónak se szeri, se száma.

Színhelyes fotók

Rá kellett jönnünk, hogy a Canon sem tökéletes, ha színhelyességről van szó. Természetesen ColorChecker fehéregyensúly beállítót használtunk, de ez önmagában kevés volt. A tökéletes végeredményhez többkörös, színhelyes digitális proofot kellett alkalmaznunk.